Yoga, dünya genelinde yayılan, fiziksel ve zihinsel refah için uygulanan eski bir gelenektir. Sağlığa bütünsel bir yaklaşım sunar. Yoga, birçok ifade biçimini içerir. Mudra da yoga türlerinden biridir.

Mudralar, sadece Hindistan’da değil, dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılırlar. Sanskritçe “mudra” terimi jest veya mühür anlamına gelir. Mudralar, parmakların, ellerin, başın ve vücudun hareketlerini içerir. Mudraların basit el jestleri olduğuna inanılır ve bir dizi terapötik faydası olduğu söylenir. Ayrıca zihnimizi olumlu etkilediğine inanılır. Mudralar, beş türdür: el (hasta), baş (mana), bedensel (kaya), kilit (bandha) ve temel ya da perineal (adhara).

Hasta mudraları el jestlerini içerir. Shunya mudra, hasta mudralarından biridir. Şimdi Shunya mudra hakkında daha ayrıntılı bilgi edinelim.

Shunya Mudra Nedir?

Shunya mudra nedir, boşluk jesti olarak da bilinir. İngilizcede “shunya,” açıklık, boşluk veya genişlikle ilişkilendirilir. Sanskritçe “shunya” terimi aynı zamanda gökyüzü veya cennet anlamına gelmek için kullanılabilir. Bu nedenle, şunya mudra aynı zamanda gökyüzü mudrası olarak da bilinir.

Shunya Mudra ve Vayu Mudra’nın bir kombinasyonu, fazla Vayu ve Akash Tatvas’ı azaltmaya yardımcı olabilir. Deneyimlemelere göre, astım, zihinsel gücü artırma, eklem ağrısını ve sızlamayı giderme, Parkinson hastalığı, dengesizlik, baş dönmesi, vertigo, ağrılı ve düzensiz adet dönemi gibi durumlara yardımcı olabilir. Kekemelik ve ses kısıklığı tedavi edilmesi gereken diğer sorunlar olarak kabul edilir. Eğer bu mudra, Pran Mudra ile birlikte yapılırsa, şiddetli baş ağrısı, kulak ağrısı, diş ağrısı, boğaz ağrısı ve topuk ağrısı gibi durumlarla başa çıkmada yardımcı olabilir.

Shunya Mudra Nasıl Yapılır?

Shunya mudra’nın en iyi faydalarını elde etmek için doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Şunya mudra hareketi orta parmak ve baş parmak kullanılarak uygulanır. Mudra uygulanırken rahat giysiler giymeniz önerilir. Uygulamanın adımları şunlardır:

  1. Vajrasana (diz çökme pozisyonu) veya padmasana (lotus pozisyonu) gibi rahat bir pozisyonda oturun. Vajrasana, ayak parmaklarınızı ve bileklerinizi hizalayarak ve bacaklarınızın arkasında oturarak yapılır. Padmasana ise çapraz bacaklı bir şekilde oturup ayaklarınızı karşı uyluklara koyduğunuz bir pozisyondur.
  2. Başınızı, boyununuzu ve omuzlarınızı rahatlatın.
  3. Omurganızı mümkün olduğunca dik tutun.
  4. Şimdi her iki elinizi de ilgili dizlerinize koyun.
  5. Her iki avuç içini yukarı bakacak şekilde tutun.
  6. Şimdi orta parmağınızı avuç içine doğru katlayın, orta parmağınızın ucu başparmağın tabanına dokunmalıdır.
  7. Sonra başparmağınızı orta parmağın üzerine yerleştirin.
  8. Diğer parmakları düz tutun.
  9. Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
  10. Bu mudrayı her iki elinizle aynı anda yapmalısınız.
  11. Günde 2-3 kez 5-30 dakika süreyle uygulayın.

Vücutta sindirim sorunlarına neden olan Akash Tatva’nın düzenli pratikler ile vücuttan atıldığına inanılır. Bu, uykusuzluk ve göğüs, baş ve karın bölgesinde uyuşma ile başa çıkmada yardımcı olabilir.

Bilmeniz Gerekenler

Şimdi Shunya mudra hakkında bazı ilginç bilgilere göz atalım:

  1. Orta parmak, vücudumuzdaki uzay elementini temsil eder. Vücudumuzdaki uzay elementinin dengesizliğini azaltmak için uygulanan en kolay mudralardan biridir.
  2. Meditasyon veya pranayama için bir tür manevi uyanış aracı olarak kullanılabilir.
  3. Aynı zamanda ‘gökyüzü surabhi mudra’ olarak da bilinir.
  4. Boşluk anlamına gelen Sanskritçe bir terimdir.

Shunya Mudra’nın Faydaları

Shunya mudra’nın potansiyel faydalarına bir göz atalım:

İşitme Kaybı İçin Shunya Mudra Faydalar

Yaşlanmayla birlikte birçok sağlık sorununun artma eğilimi taşıdığı bir gerçektir. İşitme kaybı, yaşlanmanın en yaygın etkilerinden biridir. Yaşa bağlı işitme kaybına “presbycusis” denir. 2021 yılında Taneja tarafından yapılan bir çalışma, shunya mudra’nın diğer pranayama teknikleriyle düzenli olarak uygulanmasının işitme kaybının potansiyel olarak geri dönmesinin bir yolu olabileceğini gösterdi. Bununla birlikte, vertigo üzerinde mudra’nın etkisini kontrol etmek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Bu nedenle işitme kaybı yaşıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Vertigo İçin Shunya Mudra Faydaları

Vertigo, başınızı çok hızlı bir şekilde belirli bir yönde hareket ettirmenin neden olabileceği aniden dengenizi kaybetme veya baş dönmesi hissi olarak tanımlanır. 2015 yılında Taneja ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışma, Shunya mudra’nın vertigo yönetiminde etkili olabileceğini gösterdi. Ancak Shunya mudra’nın, diğer yoga uygulamalarıyla birlikte, vertigo’yu azaltmak ve yönetmek için güvenli ve etkili bir yol olabileceğini göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Vertigo sorununuz varsa her zaman bir doktora danışmalısınız.

Demans İçin Shunya Mudra Faydaları

Demans, bir kişinin günlük olarak düşünme, hatırlama (bellek kaybı) veya karar verme yeteneğinin bozulduğu bir durumdur. 2015 yılında Taneja tarafından yapılan bir çalışma, şunya mudra’nın diğer yoga terapileriyle birlikte demansın başlama hızını yavaşlatmanın bir yolu olabileceğini gösterdi. Ancak şunya mudra’nın etkinliğini kanıtlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Geleneksel bakımı tamamen veya kısmen yerine koymadan önce bir doktora danışmanız önerilir.

Tinnitus İçin Shunya Mudra Faydaları

Tinnitus, bir veya her iki kulağınızda deneyimleyebileceğiniz bir tür ses veya çınlamadır. Genellikle işitme kaybı ile ilişkilendirilir. 2015 yılında Taneja tarafından yapılan bir çalışma, şunya mudra’nın diğer yoga terapileriyle birlikte tinnitus yönetiminde etkili olabileceğini gösterdi. Ancak tinnitus üzerinde şunya mudra’nın etkisini göstermek için daha fazla çalışmanın yapılması gereklidir. Herhangi bir ilacın yerine şunya mudra kullanmadan önce bir profesyonel veya doktora danışmalısınız.

Tiroid Bozuklukları İçin Shunya Mudra Faydaları

2015 yılında Taneja ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışma, şunya mudra’nın tiroid bozukluklarını yönetmede etkili olabileceğini iddia ediyor. Ancak şunya mudra’nın tiroid bozukluklarını yönetmedeki etkinliğini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Tiroid sorunlarınız varsa bir doktora danışmalısınız.

Yoga pratiği, zihni ve bedeni uyarıcı olabilir. Ancak bunun yanı sıra herhangi bir ilacın yerine kullanılmamalıdır. Herhangi bir durumu tedavi etmek için yalnızca yogaya güvenmemelisiniz. Durumunuzu doğru bir şekilde değerlendirebilecek bir nitelikli sağlık profesyoneliyle danışmalısınız. Ayrıca, yaralanmalardan kaçınmak için sertifikalı bir yoga öğretmeninin gözetiminde yoga pratiği yapmak önemlidir.

Shunya Mudra’nın Riskleri Varmıdır?

Bugüne kadar incelenen veya rapor edilen herhangi bir ilgili risk veya kontrendikasyon bulunmamaktadır. Bununla birlikte, şunya mudra’yı yapmadan önce gerekli önlemleri almak önemlidir.

  • Şunya mudra vücut ısısını artırabilir, bu nedenle profesyonel gözetim altında uygulayın.
  • Özellikle yeni başlayan biriyseniz, uzun süre boyunca şunya mudra yapmaktan kaçının.
  • Herhangi bir sağlık sorunu için şunya mudra yaparken, herhangi bir geleneksel bakım veya ilaç yerine koymamaya dikkat edin. Yoga ile ilaç kullanmayı veya kendiliğinden tedavi etmeyi düşünmeden önce bir doktora danışın.
  • Hamile kadınlar bu mudrayı ekstra dikkatle uygulamalıdır.
  • Son zamanlarda ameliyat geçirenler bu mudrayı yapmadan önce bir doktora danışmalıdır.
  • Çocuklar ve yaşlılar sertifikalı bir yoga eğitmeninin gözetiminde şunya mudra yapmalıdır.

Sonuç

Mudralar, fiziksel ve zihinsel refahımızın iyileştirilmesi amacıyla uygulanır. Shunya mudra, gökyüzü mudrası olarak da bilinen, hasta mudralar arasında en kolay uygulananlarından biridir. Şunya mudra, vücudumuzdaki uzay elementini azalttığına inanılır. İşitme kaybını azaltabilir, dengeyi artırabilir ve baş dönmesini yönetebilir. Ayrıca tiroid bozuklukları için faydalı olabilir ve kulak çınlamasını azaltmada rol oynayabilir. Ancak Shunya mudra’yı her zaman bir profesyonel gözetiminde uygulamak önerilir.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version